fbpx

AC-service

Klimaanlegget trenger også service

På samme måte som at bilen din trenger service, har bilens klimaanlegg også behov for vedlikehold for å kunne fungere effektivt og problemfritt. Klimaanlegget lekker litt kjølemiddel i løpet av et år, og vi anbefaler derfor å få utført AC-service annethvert år. På den måten reduserer du risikoen for større reparasjoner og unødvendige kostnader i fremtiden. 

Bestill AC-service hos din Personlige servicetekniker. 

Spørsmål og svar om AC-service

Hvor ofte bør man få utført AC-service, og hvorfor?

Du bør jevnlig få utført AC-service på et autorisert verksted. I en airconditionservice tapper vi ut gammel gass, luft og kondens, vakuumerer systemet, og fyller på med riktig mengde gass. Vi anbefaler at du får utført AC-service hver 24. måned. 

Et AC-anlegg kan miste ca. 5-8 prosent kjølemiddel årlig. Dette tapet gjør at kompressoren må jobbe hardere for å oppnå samme effekt, noe som på lang sikt kan forårsake kompressorhavari. Dessuten bruker bilen mer drivstoff, og motoreffekten påvirkes negativt. Å få utført AC-service regelmessig, gjerne i forbindelse med din ordinære service, gjør at du unngår unødvendige reparasjoner og kostnader i fremtiden. 

Er klimaanlegget i gang i løpet av vinteren?

Mange moderne AC-anlegg har en såkalt defrosterfunksjon som gjør at anlegget kan startes selv om vinteren. For å fjerne fukt og få tørr, varm luft på frontruten raskest mulig starter bilens AC-kompressor, og denne funksjonen brukes året rundt. Er bilen utstyrt med et elektronisk klimaanlegg, må AC-anlegget fungere for at hele anlegget skal fungere. 

Fungerer klimaanlegget som normalt etter en service?

Ofte er en AC-service tilstrekkelig for at klimaanlegget skal fungere som det skal igjen. Men dersom det er lekkasje eller noen av delene har sluttet å fungere, er du nødt til å bytte ut disse delene for at klimaanlegget skal fungere. Hvis vi oppdager at en del har sluttet å fungere, eller dersom vi trenger å feilsøke videre for lekkasje, kontakter vi deg med et prisoverslag for reparasjoner som ikke er inkludert i selve servicekostnaden.

Hva kan jeg gjøre selv for å vedlikeholde klimaanlegget?

Når du vasker bilen, bør du sørge for å spyle kondensatoren (radiatoren som er plassert rett foran bilens vanlige radiator) og holde den ren for insekter, salt og smuss. Dersom klimaanlegget har vært avslått under den kalde årstiden, kan det oppstå vond lukt når du starter det igjen om våren. Dette kommer av at fukt og smuss har samlet seg rundt fordamperen, og det dannes bakterier.

Dette problemet kan unngås ved å få utført AC-rengjøring, eller ved at du selv rengjør fordamperen ved å sprøyte på et spesialutviklet middel som dreper bakterier. Betjener du klimaanlegget med en manuell knapp, anbefaler vi at du kjører systemet med jevne mellomrom, selv når det er kaldt ute.